Leerkracht

accoladeWit

Waarom een workshop coderen?

In een maatschappij waar iedereen met Google de wereld over kan, iedereen via social media alle sociale contacten kan onderhouden en online bestellen niet meer weg te denken is, terwijl vrijwel niemand weet hoe dit onder de motorkap functioneert.

Sommige kinderen van de klas bezitten mogelijk al een smartphone met internet toegang. Het is voor deze kinderen belangrijk om een bepaalde basis kennis te hebben over het fungeren van een website. Hoe tof zou het zijn om de kinderen een mogelijkheid te bieden, om door middel van deze workshop en cursus het fundament van programmeren en code te begrijpen?

Deze kennis willen wij door middel van onze workshop de kinderen al vroeg aanleren!

"Monsters bestaan niet, maar onze cursus HTML wel."

Uitleg HTML

HTML is het fundament voor elke website, het is een taal waarmee webpagina’s zijn opgebouwd. HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is een “opmaaktaal” waarin wordt aangeven welke elementen (titels, paragrafen, tabellen en foto’s etc) in documenten en webpagina’s op internet voorkomen.

Hypertext is de techniek waarmee een verbinding (een link) wordt gelegd naar bijvoorbeeld een ander document, een afbeelding, of een geluidsopname. Markup is het gebruik van code om de browser, het programma waarmee HTML-documenten bekeken kunnen worden (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome), te vertellen hoe de inhoud van het document weergegeven moet worden en naar welke bestemming de hyperlinks moeten leiden.

Analoog spel

Om de taal HTML te verduidelijken maakt Codemonsters gebruik van een analoog spel. Dit wil zeggen dat wij middels een spel op papier de opbouw van HTML code verduidelijken. Het spel bestaat uit verschillende onderdelen van HTML code, die de gebruiker als een puzzel in elkaar schuift.

Analoog spel omzetten naar digitaal

Met het analoge spel wordt de vereiste standaard opbouw van HTML aangeleerd. Zonder de elementen die tijdens het analoge spel zijn behandeld kan de browser geen internet pagina aanleveren. Met deze elementen kan de gebruiker aan zijn of haar eigen persoonlijke website beginnen.

Digitaal naar eigen profielpagina

Binnen de workshop en cursus van Codemonsters wordt het mogelijk gemaakt een werkende website te maken. We doen dit in de vorm van een profielpagina. Door de structuur van een profielpagina te gebruiken (afbeeldingen, titels en paragrafen) is er een helder overzicht hoe internet pagina’s op het wereld wijde web werken.

Certificaten

Na het afleggen van de workshop, succesvol of niet, krijgen de kinderen een certificaat aangeboden. Het certificaat staat voor een basiskennis in de HTML en CSS taal. Door middel van dit certificaat worden de kinderen beloond voor de prestatie en verdwijnt de motivatie om met code bezig te blijven hopelijk niet.

Benodigdheden voor de workshop?

De cursus zoals deze door Codemonsters wordt verstrekt is volledig overdraagbaar en kan door een leerkracht gegeven worden. Onderstaand bestand is het .zip bestand met de volledige documentatie van deze workshop c.q. cursus.

download

(documentatie_leerkracht.zip 3mb)

Download

Heeft u nog vragen?

Wilt u ook gebruik maken van ons lespakket en heeft u nog vragen? Gebruik het contact formulier op onze contactpagina en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.